Africa 2 (pentru ca se vorbeste)

24 ian.

Vazand ca postul meu de ieri pe tema Africii a prins foarte bine , a fost in mod surprinzator intre primele 10 posturi ale zilei, deci interesul fata de aceasta problema e ,in mod surprinzator foarte ridicat, am sa decis sa continui pe aceasi tema doar ca de aceasta data cu ceva mai multa luciditate:

Bartolomeu Diaz, Vasco da Gama si desigur Magellan au trasat prin descoperirile lor primele contrururi clare ale continentului „negru”…desigur nu putem vorbi de colonizare in acele vremuri ci doar de exploatare desigur atat a resurselor cat si a fortei de lucru…nu voi aprofunda problema suferitelor populatiei africane,tarate dupa cum bine stiti, in intreaga america dar si in China, Europa si chiar insasi in Africa, pentru a munci drept sclavi… ; nu voi aprofunda aceasta problema caci,as deriva mult prea mult de la subiectul pe care l-am propus initial. In secolul XVI turcii otomani cuceresc nordul fricii si impun(in mod surprinzator) un regim ce avea sa duca la o puternica inflorire economica ce inca dainuie si azi… Musulmanii nu au exploatat niciodata populatia autohtona in modul European ba chiar au tinut intotdeauna la bunastarea supusilor(desigur, in cazul in care acestia aderau la islamism).

In 1652, primele colonii olandeze apar in Cape(Africa de Sud) ,si impun un regim propriu bazat pe modelul European(pe care incearca ,si reusesc pana la urma sa il impuna bastinasilor). Pana la 1900 aproape intreg continentul(exceptand Liberia si desigur ETIOPIA) se afla sub dominatie Straina(in mare parte Europeana) . Britanicii detin nord-estul si sudul africii, francezii nord vestul saharian si Madagaskar , spaniolii parti sahariene invecinate cu oceanul atlantic(azi shara occidentala), belgienii,desigur,Kongo,Germanii Tanzania si Kenya, Italienii Eritreea. Independente sunt, dupa cum am spus, la cea vreme Liberia, ETIOPIA si trei state in zona lacului Tanganjika(state ce vor disparea la finalul colonizarii). Urmeaza eliberarea Africii,miscare ce se manifesta intre 1900 si 1970.

DE CE SUNT AFRICANII SARACI SI RAVASITI DE RAZBOI?

r azboiul (in cea mai mare parte civil) poate fi pus in carca statelor colonizatoare ce au trasat granite dupa bunul lor plac ingloband desigur mai multe triburi,fiecare dintre acestea dornic de suprematie… efectele aceastei greseali sunt aproape imposibil de stopat… poate doar trasarea unor noi granite(dar nici porcii nu zboara).

Saracia e insa o problema mult mai complexa (la insiruirea factorilor ei trebuie sa fiu desigur atent sa inglobez si Etiopia-heh):

1.Imposibilitatea dezvoltarii unei economii de piata productive cauzat de urmatoarele: a) exploatarea constanta a continentului de catre statele dezvoltate, b)lipsa de educatie a populatiei-implicit va clasei conducatoare(nu atat educatie cat experienta si expertiza)

2.Constanta alimentare a guvernelor acestor tari cu ajutoare…ajutoare ce ajung in mana unor oameni corupti, nu la populatie tinta.

3. Lipsa unor programe durabile de dezvoltare post eliberare de sub dominatie coloniala (nu a unor ajutoare) –daca statele occidentale au permis independenta tarilor africane, au decis insa ce e de preferat sa le tina sub control economic,si practic, a pastra sistemul colonial in alta forma(aici intra si ETIOPIA, chiar daca nu a fost niciodata colonie propriu-zisa)

4.Traditia generala a populatiei africane, tradite conservatoare si oculta ce nu a fost niciodata integrata pasnic in lumea moderna…violenta cu care s-a incercat incadrarea triburilor in modul vestic de gandire e azi perceputa drept ostila,implicit exista o teama fata de „civilizatie”.

5.(si ultimul punct) Felul emotional si sentimental in care lumea vestica percepe saracia africana… nu de lacrimi e nevoie cand vezi un copil mort cu muste roind in jurul sau, nu lacrimile salveaza vieti ci hotararea lucida de a schimba ceva…”Words that do not match deeds are unimportant”. – Ernesto Che Guevara.

Va multumesc ca ati citit acest text si imi cer scuze pentru proasta ortografie .

Reclame

18 răspunsuri to “Africa 2 (pentru ca se vorbeste)”

 1. emma ianuarie 25, 2008 la 9:53 am #

  revolutionarul ernestino (prietenul lui fidelito) , nu este chiar atat de nevinovat , pentru „schimbarile” in sub-continentul latino-american.

 2. Amartolomeu Târziul ianuarie 25, 2008 la 11:43 pm #

  Africa trebuie să fie săracă 😀 Dacă fiecare om de pe planetă ar consuma în fiecare zi cât consumă, de pildă, un german al clasei de mijloc, oare cât ne-ar mai suporta planeta?

 3. emma ianuarie 26, 2008 la 7:41 am #

  un german al clasei de mijloc, plateste in viata lui (pro cap/familie) pentru multi afrifani,sud-est asiatici si est-europeni , atat de mult, ca cel putin juma ` si ei ar putea supravietii. iar daca mai punem si donatiile de bani, pe an , atunci multi ar putea traii chiar decent. concluzie: multi germani din clasa de mijloc, isi castiga fair consumul.

 4. emma ianuarie 26, 2008 la 7:44 am #

  africani;din; supravietuii; ortografie; ortoepie: -se cere scuze! respectiv -ingaduinta !

 5. Amartolomeu Târziul ianuarie 26, 2008 la 10:08 am #

  emma

  eu nu spun decât faptul că dacă întreaga plaanetă ar consuma per locuitor cât consumă neamţul s-ar duce tot dracu, ceea ce este valabil…

 6. emma ianuarie 26, 2008 la 10:43 am #

  ok ! am vrut sa vad cine o spune, dar cand am ajuns la tine pe blog, ma intalnii cu un virus. m-ai incerc .

 7. spiderhut ianuarie 26, 2008 la 6:06 pm #

  @emma
  u daca ai avea traiul unui neamt,.. ai traii ca un african???
  africanii sunt prea flamanzi pt a nu se razboii… nu prea conteaza pt ei… k de murit tot mor repede multi dintre ei… ori de foame ori de glont…

 8. emma ianuarie 26, 2008 la 6:19 pm #

  @spiderhut:

  este foarte probabil , ca m-ai inteles gresit. adica , argumentele mele…

 9. spiderhut ianuarie 26, 2008 la 6:27 pm #

  @emma
  like everywhere, anytime there’s a war
  one starts for politicall reasones
  one starts for the church
  one starts for HUNGER

  dak nu am avea flamanzi… nu ar fii razboi pt mancare…
  DAK NU AR EXISTA BANI NU AR FI NICI UN RAZBOI

  deci poate k u ai spus k un neamt da de la el o parte pt africani,,,(0,005%) din ce are… ceea ce inseamna k practic din cauza lui a inceput o noua rascoala ce duce la un nou razboi pt hrana

 10. emma ianuarie 26, 2008 la 8:22 pm #

  @spiderhut :

  vaaai, pai, asa ai priceput ? o forma foarte simplista si foarte simplificata…si culmea, in acelasi timp. as merge atat de departe, sa spun, ca ti-ai facut-o „la croitor” ,asa dupa bunul plac . sa nu ai uitam si pe altii (involvatii)…cei ,care in virtutea idealismului, de a „salva lumea” , ingroapa prin ingnorantza , notiuni elementare de umanism. sa nu ne antipatizam,hai, sau ..?

 11. waszlaw ianuarie 26, 2008 la 8:23 pm #

  @spiderhut & emma –
  ma ce dulci sunteti voi doi…

 12. emma ianuarie 26, 2008 la 8:24 pm #

  multumesc w. tu esti un ingeras de ciocolata !

 13. emma ianuarie 26, 2008 la 8:28 pm #

  mie imi pare la tine rau , doar faptul ca esti socialist . la ce am citit despre tine , mi-ar ajunge chiar …liberal. sa stii waszlaw, ca in der mitte , esti mai accesibil , decat de la o extrema la alta. ma refer stanga – dreapta fractiune. asa imi plac mie intelectualii. dar este doar o opinie si asta, extrem de subiectiva.

 14. waszlaw ianuarie 26, 2008 la 8:57 pm #

  la mine nu e o alegere…socialimul e cred eu un dat in cazul meu. daca trecem peste asta(ca eu nu ma uit la conceptia altora) sunt un tip ok… 🙂

 15. Amartolomeu Târziul ianuarie 27, 2008 la 7:23 am #

  emma

  ce drac de virus? mă îngrijorezi!

 16. emma ianuarie 27, 2008 la 8:52 am #

  nu stiu ce virus , dar de cate ori intru, ma avertizeaza . am incercat de doua ori.

 17. Amartolomeu Târziul ianuarie 27, 2008 la 6:31 pm #

  wow, daca mai afli ceva tine-ma la curent. scrie-mi la bachusvia@yahoo.com ori pe mess aceeasi adresa

 18. spiderhut ianuarie 28, 2008 la 7:44 am #

  sa revenim la subiect,… laam virusii p alta data;)

  la fel cum spun modelele nu??
  „-Ce ti-ai dorii cel mai mult pe lumea asta?”
  „-World Peace”

  :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: