Cuvintele sunt cele mai puternice droguri folosite de omenire. (Rudyard Kipling).

16 Mai

Nu se stie cu exactitate cand si in ce circumstante a aparut limbajul, probabil a fost o perioada de mai multe secole, de mai multe generatii inainte ca primii doi oamenii sa-si poata transmite cu exacitate ceea ce doresc unul de la altul. Cert e ca din acel moment magic al primul dialog complet, creierul uman si odata cu el capacitatea de a vorbi s-au dezvoltat in mod constant. Astazi nu mai avem abilitatiile fizice din ultimele mii de ani, in schimb am perfectionat pana la absolut comunicarea, ami studiat-o, am creat diverse gramatici si diverse interpretari dar fara sa ne dam seama am ajuns la puncul in care limba, ca si concept, a devenit o entitate independenta de vointa noastra. Gramatica se dezvolta semenae, poate, capitalismului in care economia depinde de piata, gramatica depinde de ceea ce prefera oamenii, inconstient sa vorbeasca. In limba romana moderna de exemplu timpul viitor e din ce in ce mai rar folosit, prezentul devenind astfel capabil a transmite acelasi mesaj pe care in trecut doar viitorul il putea exprima.
In ce sens insa putem vorbi de cuvinte ca droguri, tinand cont de caracteristicile unui drog in sensul clasic al cuvantului. Odata ce omul a folosit un drog puternic ii va fi greu sa se desprinda de el, situatia e similara si in cazul cuvintelor, doar ca pe un alt plan, acela al totalitatii oamenilor, odata cu primul cuvant rostit de omul primitiv, odata cu acel probabil prim salut sau indemn, inreaga specie umana a intrat in epoca cuvintelor. Din acel moment intreaga noasta dezvoltare a depins de un singur factor, dezvoltarea acestei noi deprsinse capacitati. In esenta umanitatea nici macar nu a mai incercat sa caute alt plan pentru evolutia ei ca specie. Fiziologic am ramas aproape la fel de 400000 de ani. E ca si cum am fost in intregime orbiti si acaparati de posibilitatea de a comunica unul cu celalalt. Intregii civilizatii s-au construit plecan de la acesata decizie subcunstienta de a abandona alte cai de dezvoltare.
Am ajuns pana in acel punct in care Chomski spune ca limbajul este innascut,ceea ce inseamna ca s-a inradacinat atat de mult in noi pana ce a devenit o parte integranta aceea ce reprezinta omul, faptul ca vorbim are aceasi valoare ca faptul ca avem mersul biped sau un al cincelea deget cu ajutorul caruia putem apuca obiecte.
Cuvintele sunt in mod cert in momentul prezent mai mult decat un simplu drog, le-am consumat atat de mult incat nu ne mai ies din sange. Ceea ce este insa cel mai important e sa le folosim corespunzator. Lasand aluzia deoparte, cuvintele sunt un vantaj enorm pe care il avem si ceea ce ne caracterizeaza ca specie. Am dezvoltat arta, stiinta, economia, politica plecand de la ele fara sa stiim exact ce sunt si de ce sunt. Fara a ne pune intrebarea fireasca, din ce cauza au aparut si mai important, de ce au aparut la noi si nu la orice alta specie de primate antropoide sau animale, de ce doar noi le posedam in intreg regnul animal. Poate ca date fiind aceste intrebari nesolutionate ar trebui sa tratam cuvintele cu ceva mai mult respect si poate sa analizam cu mai multa atentie ceea ce comunicam si modul in care o facem. Gramaticiile(in special cea academica) sunt in opinia mea incapabile sa tina pasul cu o limba care a devenit din ce in ce mai personala si individualizata, e ca si cum fiecare om ar prefera un alt drog si acel drog ar avea efecte specifice in functie de personalitatea fiecaruia.
Tinand seama de toate aceste poate ca este necesare o introversiune in propria noastra constiinta pentru a incerca sa ne definim in functie de ce si cum vorbim dar si in functie de cum gandim.(caci pana si gandirea se compune in mare parte din cuvinte, care nu sunt doar un mijloc de a comunica cu cei din jur dar si de a comunica cu noi insine si a ne autoimpartasi cele mai adanci trairi.)
Kipling a surprins desigur aceasta idee in doar o simpla propozitie, uitand insa sa precizeze ca este vorba de un drog pe care noi toti il comercializam, favorizand traficul acestuia. In acesi masura felul nostru de a vorbi ii influenteaza pe cei din jur, fie ca le poate schimba o stare de spirit, fie ca le induce anumite trairi, fie ca ii face inconstient sa imprumute expresii din vocabularul nostru. Poate ca ar trebui sa fim mult mai atenti, mult mai grijuli si mult mai putin sigur cand vine vorba de vorbire, poate ca ar trebui ca uneori sa inchidem ochii si sa ne inchipuim cum ar fi daca nu am fi luat niciodata acest drog, sa eliminam din viata noastra tot ceea ce a adus el si aproape sigur vom ajunge intr-o pestera, poate cu un foc aprins si poate cu niste carne pusa la prajit.
In final trebuie spus ca limbajul pe care noi il avem poate fi pus in plan evolutiv la egalitate cu ghearele unei pisici sau cu capacitatea delfinului de a respra sub apa, este ceea ce face dintr-o specie sau dintr-un ordin ceea ce este. Nu exista a fi mai bun ca celalalt in ecologie si in evolutie (decat in planul luptiei dintre indivizi din acesi specie), fiecare specie este egala cu toate celelalte specializandu-se insa pe o anumita ramura suficienta supravietuirii si dezvoltarii sale.

Reclame

4 răspunsuri to “Cuvintele sunt cele mai puternice droguri folosite de omenire. (Rudyard Kipling).”

 1. machiavellian Mai 22, 2008 la 5:32 pm #

  E clar ca nici tu si nici Kipling n-ati luat diacetil-morfina

 2. waszlaw Mai 22, 2008 la 7:59 pm #

  🙂

 3. Wingman Cain  Noiembrie 24, 2011 la 10:09 am #

  Tons of videos we posted on the site. Love it!

 4. Download Gratis Lagu Mp3 Terbaru 2015 Aprilie 16, 2015 la 4:31 am #

  It’s nearly impossible to find experienced people on this subject, but
  you seem like you know what you’re talking about! Thanks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: