18 iun.

hai sa clarific… ma enerveaza un lucru mai mult ca orice altceva: folosirea religiei pe post de fundament ideologic. de aici deriva lipsa mea de simpatie fata de noua dreapta si fata de legiune. Pe partea cealalta, latura ateista a marxismului e aberanta, si nu neg asta. Religia e una si este o entitate separata, etica traditionala care deriva din religie este falsa, presupune ca religia ar reprezenta un set de reguli morale negand astfel o latura si mai importanta, anume spiritualitatea. A intelege religia presupune zic eu, un anume nivel de neutralitate cand vine vorba de concepte morale dar si o detasare de anumite forme distincte de manifestare religioasa. Religia, in totalitatea sa defineste nu relatia omului cu sine ci relatia omului cu o entitate superioara.Mistica crestina recunoaste asta, Clement Alexandrinul vorbeste atat in “Pedagogul” cat si in “Stromata” despre o distinctie intre crestini, anume crestini contemplativi/gnosticii si crestinii simpli. Crestinii simpli cauta calea credintei prin intermediul bisericii, cealalta categorie prin meditatie, o cunoastere deosebita.
A presupune ca religia favorizeaza o anumita natiune, un anume grup social, in defavoarea unei minoritaii este fals, religia ii favorizeaza doar pe cei deschsi la a recepta ceva mai mult decat o simpla etica bisericeasca. De asta nu imi place Noua Dreapta si o consider invalida si inutila, de asta cred ca Codreanu a fost un imbecil

Reclame

11 răspunsuri to “”

 1. TLP iunie 18, 2008 la 8:03 am #

  Dumnezo face blaturi la fotbal. N-auzi ca e al 12-lea jucator?:))

 2. Pendulul lui Foucault iunie 18, 2008 la 8:37 am #

  Stiu si eu daca ai dreptate. Hai sa vedem care sunt tarile in care cetatenii o duc cel mai bine: sunt crestine, catolice sau protestante la care se adauga Japonia shintoista. Cred ca cel putin pe planul disciplinei muncii diferenta este evidenta, iar disciplina muncii conteazea enorm in randament… Germania are contracte de 35 de ore pe saptamana, 30 de zile lucratoare concediu, la care se adauga un numar de zile libera mai multe decat in Romania este tara cu cele mai mari exporturi din lume in 2007 si Japonia o tara care nu are nici o resursa e a doua economie mondiala sau a fost pentru o buna bucata de vreme?

 3. Phosphoros iunie 18, 2008 la 3:29 pm #

  Hai ca teza asta e valida in contextul religiilor avraamice, avand in vedere ca ele isi aroga caracter de universalitate. Insa ce faci cu religiile antice? In marea lor majoritate conditionau posibilitatea de initiere in cultul familial si public de apartenenta la un anumit „ethnos”. Nu te puteai converti … te nasteai intr-un anumit cult. Pentru ei nu putea exista convertire, dupa cum nu putea exista schimbarea genealogiei. Citeste-l pe Fustel de Coulanges … o sa vezi niste teorii interesante referitoare la religiile antice si conditionarea bio-culturala.

 4. Phosphoros iunie 18, 2008 la 3:34 pm #

  Uite, hinduismul nu permite nici acum initierea celor ce nu sunt nascuti in sistemul castelor, respectiv in exteriorul comunitatii indiene. E o religie cu caracter national, etnic si etnicist. Putinele exceptii de „hinduizare” prin Occident sunt niste exceptii, considerate drept erezii de catre hinduistii traditionali, fapt ce le anihileaza orice caracter legitim si drept de a se intitula „hinduism”. De pilda, majoritatea hindusilor seriosi sunt dezgustati de exemplul lui Gandhi, pe care il considera un adevarat damnat.

 5. milionaru iunie 18, 2008 la 3:57 pm #

  Preach!

 6. fetitacuchibrituri iunie 21, 2008 la 2:23 pm #

  Codreanu a fost inteligent zic eu…a reusit sa atraga de partea sa un numar reprezentativ de adepti si a stiut sa se foloseasca de carisma sa in tot ce a facut…O sa-ti dau si un exemplu: la Congresul Studentilor de la Cluj, in 1922, omul asta a facut sa fie votata motiunea sa antievreiasca de catre 5 MII de congresisti…deci nu cred ca era tocmai un imbecil, cum il numesti tu…
  Iar Marx nu a negat niciodata existenta lui Dumnezeu…spunea doar ca se simte egal cu El…Si considera ca prin ateism incepe comunismul. Si sincer, comunismul ca idee nu mi se pare gresit, dimpotriva. Uita-te la Romania: aveai un loc de munca asigurat pe timpul comunismului. Eu la anul termin facultatea si parca vad ca ajung vanzatoare 😐 Trist…Acum nu spun ca (virgula)comunismul era un lucru bun, adica modul in care s-a implementat si a „rulat”…
  Cat despre religie…intr-adevar ea tine de spiritualitate, dar implica si o serie de norme, valabile pentru fiecare tip de religie in parte… (si aici recomand „Formele elementare ale vietii religioase” a lui Durkheim). Astazi totusi se preda un singur tip de religie in scoli, nu o istorie a sa, nelasand astfel fiecare persoana sa-si aleaga religia… In scoli nu invatam DESPRE religie, ci invatam religia insasi. Cu alte cuvinte, ne este impusa o anumita „confesiune”, o anumita „norma”…Deci cred ca pana la urma religia chiar ajunge sa favorizeze o anumita categorie de oameni.

 7. Monitoring Media iunie 23, 2008 la 3:04 pm #

  http://www.monitoring.ro – gasiti aici transcripturile stirilor, emisiunilor si conferintelor de presa difuzate de posturile de radio si televiziune precum si opiniile politicienilor despre subiectele zilei

 8. articuleaza iulie 18, 2008 la 5:18 pm #

  Amartolomeu sunt. am revenit. baga si aici ceva: http://www.articuleaza.wordpress.com

 9. Viski iulie 29, 2008 la 9:15 pm #

  http://www.trezirea2007.wordpress.com Laptoman si Despre manipulare… Articole noi… 😀

 10. TLP august 27, 2008 la 5:45 pm #

  Salut! Da-mi add pe messenger, ID: the_lucifer_principle in vederea unei campanii coordonate pe messenger in viitorul nu-prea-indepartat.

 11. TLP august 27, 2008 la 5:47 pm #

  Pe bloguri, nu pe messenger*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: