Evanghelie

5 mart.

1Abia se nascusera turnurile, se iscasera din pament peste noapte, crapasera piatra ce ne pava straziile, impunandu-si maret greutatea asupra ochiilor, acei martori pe care calea mantuirii i-a ales. Trebuia, spun asta oricui, sa fii fost acolo, sa fii vazut tu, tu prin tine lipsa clipei, marunta fractie a nimicului temporal, sa fii vazut pamantul crapandu-se in piata din centrul orasului, atunci, insesizabil si sa auzi ca o soapta tunetul innaltarii.Trebuia sa vezi nevazutul in miscare si sa auzi neauzitul- mangaire de pana de cocor pe cerul noptii. Se nascusera turnurile, nu le ridicase nimeni, poate doar o absorbtie divina…iar apoi, cand pentru prima data le-am vazut, ne-am plecat corpul la pamant, am atintit soimeste privirea si ne-am rugat lor, rasaritelor din infern, crescandelor spre ceruri, ca bratele unui om doritor de taina.

11A iesit apoi episcopul, cu straiele-i mai grele decat cuvantul: -Tineri, (a grait raspicat, apoi, privindu-ne, de parce se privea pe sine privind) tinerii mei, ochii mei doritori, caci eu abia ce vad; ceata timpului nostru insa piere si iata cum, Domnul ne da calauza, fiecaruia, minunea… Aceasta e minune(si se lumina atunci si lumina cazu pe el, auriul hainelor si coroanei sale coborand in multime si inflacarand-o)- Noi, fii, tinerii mei, avem soare.

17Clopotele au inceput sa sune de la sine si de la marea inaltime la care Tatal Ceresc le pusese spre a fi auzite si spre a oranduii menirea sufletelor, care acum,isi stiau rost pe lume, si dadeau rost bratelor si degetelor, si dadeau rost simtirii, pentru o prima oara, simtirea isi facu loc in noi, parca spargandu-se un lut ce pana atunci ne inconjurase si ne lasase sa il atingem doar pe el. Iti spun, fluturi, mii de fluturi a simtit ceafa omului in acea zi, fluturi ce se aseaza, isi fac cuib, si se bucura sa fii revenit acasa. S-au varsat atatea lacrimi in acea zi, siroaie de lacrimi a caror limpezime lasa totusi sa se intrevada Cuvantul, Soarele, Minunea si Mantuirea.

25A iesit apoi calugarul, cu straiele-i incurcandu-l si a ascunzandu-l, cu straiele ca de aripi de arhanghel cazut, om sfant ce insa se incurca in propria-I sfintenie.-Fratii mei,(a spus, iar noi toti am inteles fratia, ne-am legat de ea iar ea ne-a legat de un destin al tainei sfinte), fratilor, traitorilor, de azi traiti intr-u viata ci nu intr-u tacere… Iata! (aratand cu degetul spre maestria divina a turnurilor, aratand spre varful acestora, in nuante de rosu, de sange varsat de Omul Oamenilor pentru noi), iata dragii mei, pamantul a nascut maretia, iar maretia este a voastra, pentru voi, cei mai mandrii copii. Iertate ne sunt pacatele, acesta e semnul, iertati suntem , de acum, privitorilor la cer, de acum intre noi si paradis nu mai zace nimic! (strigaram cu totii “Amin,Amin,Amin” si uitaram ca suntem carne, si carnea uita ca inveleste si se desprinse, cursese, ne lasa oameni, toti, oameni ca vantul, ca lumina, ca lumina dintre ochii nostrii si ochiul cel mare.)

37Pierduti de trupuri, in mantie de lumina, parea ca zburam, ca niste copii, de la un gand la altul, iar linistea care acum se lasa nu era tacere ci impacare si incredere si urcare, iar in urcare, care nu era desprindere de pamant ci doar o dezradacinare de el, vazuram multimi cantand alaturandu-se noua, multimi din tot imperiul, oameni ce simtisera minunea si venisera sa o cuprinda, atinga si sa se supuna ei. Ce cantec omule ce nu ai fost si nu vei fi, cantec al dezmirarii, melodie de sobor de mantuiti, de eliberati, sub umbra celor patru turnuri, cate unul la fiecare colt al pietei, umbra lasand crucea peste pamanturi.

45Apoi a venit Mantuitorul, in mantie ce acopera goliciunea, dar nu o ascunde, si vorbi,soptind emanatie din pleorma si devenirem toti lumina intr-u cuvant.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: