Vina intelectualului de dreapta.

7 mai

Serban Nichifor scrie pe blogu’ lu’ Nastase: „Oare ce parere au “intelectualii de dreapta” (Plesu, Patapievici, Liiceanu, Adrian Iorgulescu & Comp.) ? Oare ei nu au nici o raspundere pentru acest dezastru national pus in carca omului de rand ?”. In primul rand nu exista intelectual de dreapta… intelectualu’ de dreapta e o aberatie brevetata si bine solidificate in acele spatii unde distinctiile ideologice sunt marcate de ranchiuna personala si nu de o lupta de idei. Cu riscul de a ma repeta-INTELECTUALUL E PRIN DEFINITIE DE STANGA- cine gandeste profund ganeste si social, cele doua merg mana in mana si nimic nu le poate desparti, istoria demonstreaza asta si marcheaza astfel indisolubil alianta dintre socialism si intelectualitate. Aceste precizari fiind facute trecem la punctu’ 2. Personajele gen Liiceanu, gen Tismaneanu,gen Patapievici etc, adica intreaga pleava a falimentului cultural romanesc sunt de blamat, de aratat cu degetul si de exclus din orice viitoare dezbatere politica. Ei au esuat lamentabil, modelul propus de ei s-a scurs in mocirla gandirilor falimentare, abordarea lor a dus la idiotizarea unui intreg neam. Sustinerea pe care ei au oferit-o unei anumite parti a sferei politice in vederea „eliberarii de comunism” a dus la crearea unui stat chiar opus idealului liberal, idealului statului minimal, aducand o forma absurda de guvernare, guvernare marcata de refuzul clasei conducatoare de a intelege in intregime etica politica moderna. Liberalismul nu a dat faliment, el insa nu poate functiona decat hotarat si implacabil si doar acolo unde independenta capitalui a fost deja asigurata si eliberata de imixtiunea statului. Sunt totusi un socialist si nu incerc sa justific liberalismul decredibilizand partidul de guvernamant, doar ca acest partid isi bate joc nu numa’ de doctrine ci si de fiecare amarat din tara asta, fiecare om a carui vina e nula dar care este pedepsit pentru inconsecventa si incompetenta unui cabinet de labagii politic. Genul de intelectual artificial a facut ca toate astea sa fie posibile incurajand prin insasi natura sa ipocrizia politica si ipocrizia politicii economice si sociale. Genul asta de intelectual nu are ce cauta in Europa, nu are ce cauta in secolul nostru, nu are e cauta in formarea gandirii romanesti… .

Reclame

3 răspunsuri to “Vina intelectualului de dreapta.”

  1. Serban Nichifor mai 8, 2010 la 5:37 am #

    AVETI PERFECTA DREPTATE ! RESPECTIVII PSEUDO-INTELECTUALII SI COMPLICII LOR SUNT IN FOND DISTRUGATORI DE CULTURA, CU MISIUNEA EVIDENTA DE A „NEANTIZA” SPIRITUALITATEA ROMANESCA – A SE VEDEA DE PILDA INCALIFICABILELE LOR ATACURILE ANTI-ENESCU SAU ANTI-EMINESCU (CA SA MA REZUM DOAR LA DOUA EXEMPLE)…

  2. para mai 9, 2010 la 3:38 pm #

    Eminovici a fost cât se poate de conservator. Adică de dreapta.
    Intelectualul este, prin definiţie, un intelectual.
    Dreapta susţine preeminenţa individului liber şi imaginativ asupra societăţii, care este formată din aceştia, şi din suma relaţiilor între aceştia. Socialismul nu este altceva decât o formă de şuntare a legilor firii, o comoditate permisă ulterior creării bunăstării de către democraţia liberală.
    Părerea mea, de două parale.

  3. cassyland martie 21, 2011 la 12:03 pm #

    Am urmarit recent un dialog televizat intre Patapievici si Catalin Avramescu, dialog in cursul caruia domnul Patapievici isi intreba partenerul de dialog de ce romanul nu este ca neamtul, de ce vestul este mai organizat si prosper, de ce romanii nu sunt disciplinati, corecti, seriosi precum semenii lor din vest. Ceea ce am retinut, dincolo de explicatii, a fost atitudinea prudenta a domnului Avramescu, analitica, destul de detasata de dispretul cu care, se vedea limpede, domnul Patapievici trata subiectul-caracterul poporului roman.
    Ca suntem un popor fara coloana vertebrala, o natiune de lasi si spagari, asta crede intelectualul roman de azi despre poporul sau. „Dezbina si stapaneste” este un dicton care ori ii este strain aceluiasi intelectual, ori se face ca a uitat cat de mult a fost pus in practica in tarisoara asta, dupa revolutie.
    Toti vad ca o ducem rau si cred ca romanii de rand sunt vinovati, fiindca nu se manifesta. Care romani, domnilor intelectuali… romani? Cei care au plecat dincolo, de unde trimit bani pentru a sigura supravietuirea familiilor lor? Cum ati dori sa se produca aceste manifestatii, cand nu mai exista colective mari de oameni care se pot organiza? In partidele existente, care ar putea mobiliza masele pentru o idee, romanii nu mai au incredere! Asa stau lucrurile, deocamdata. Deocamdata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: